English Hrvatski Italian
We deliver worldwide !
tel: +385 (0)21/544-412 | E-mail

 
MARIS STELLA Kitovi jedrenjaka
ARGOSY - DUBROVAČKI GALIJUN 71,7cm 1:59
Povratak u galeriju

ARGOSY - DUBROVAČKI GALIJUN 71,7cm 1:59

Cijena s porezom
Za kupce u EU
Novi projekt
Retro projekt
3247.00 Kn
2443.00 Kn
433.00 €
325.00 €
0.00 US$
0.00 US$
Cijena bez poreza
Za kupce izvan EU
Novi projekt
Retro projekt
2661.00 Kn
2004.00 Kn
354.00 €
266.00 €
0.00 US$
0.00 US$
Snižena cijena Novog projekta je 2935,00 Kn za plaćanje kreditnom karticom ili 2788,25 Kn za plaćanje pouzećem, te za uplatu na bankovni račun. Snižena cijena Retro projekta je 2275,00 Kn. Kontaktirajte nas. Snižena cijena određena je isključivo za HR uslijed znatno nižih manipulativnih troškova.
 
 

Fotogalerija

 

Galijun je ratni i trgovački brod na jedra iz 16. i 17. st., prijelazni tip između galijace (galeasa) i linijskog broda. Nastao je iz potrebe duge plovidbe kad galijaca – kao prelazni tip od brodova na vesla k brodovima na jedra – više nije bila pogodna za plovidbu u daleke prekomorske krajeve.

Oko sredine 15. st. galijun je nakon karake najbolji brod, visokih bokova, nešto dulji i brži od nave.

Pramac mu je imao dugo rilo i podsjećao na veliku galiju, pa mu odatle i potječe ime. Bilo je galijuna sa pramcem «a caracca». Takav se pramac u obliku karake održao na nekim brodovima do 1590. g..

Imao je obično dvije palube, uglastu i odsječenu krmu, koja se svršavala visokim kasarom na dva ili tri kata.

Obodnica ja bila najniža ispred velikog jarbola, a na pramcu iza pramčanog jarbola dizao se pravilan četverokutni kaštel. Kaštel i rilo glavne su karakteristike galijuna. Na vrhu rila, u visini glavne palube, nalazila se pulena, zvir.

Prvi galijuni 16. st. bili su prvenstveno ratni brodovi. Veliki je galijun na početku 17. st. imao tri ili četiri jarbola i kosnik. Pod kosnikom se razapinjala posrtnjača. Pramčani je jarbol bio visok ¾ dužine vodene linije i nosio tri križna jedra. Glavni je jarbol bio visok koliko je bila duga vodena linija. Na njemu su također bila razapeta tri križna jedra. Na sredini kasara stajao je krmeni, šturi jarbol, visok kao polovica glavnog jarbola, a nosio je latinsko jedro. Iza njega se ponekad nalazio i četvrti, šturi jarbol, posve nizak, usađen po prilici povrh krmila. Na njemu je također bilo latinsko jedro. Na svakom jarbolu bio je po jedan koš.

Manji su galijuni imali isti oblik kao i veliki, razlikovali su se samo veličinom i brojem jarbola i jedara. Imali su tri jarbola. Na prednjem jarbolu razapinjala su se dva križna jedra, kao i na glavnom jarbolu, dok se na krmenom jarbolu razapinjalo latinsko jedro. Po jedan koš nalazio se na prednjem i glavnom jarbolu.

Oko sredine 16. st. galijuni postaju pravi ratni brodovi, a na početku 17. st. naziv galijun sinonim je linijskog broda.

Trgovački galijuni upotrebljavali su se za dugu plovidbu u novootkrivene prekomorske krajeve. Najčuveniji su španjolski i dubrovački galijuni za prijevoz srebra iz Perua i Meksika. Oni su plovili u skupinama, flotama, odakle i potječe ime flota. U to doba galijuni su bili veći od karavela a manji od dubrovačkih karaka. Imali su 200-500 t.

Dubrovački galijuni, nešto drugačijih konstruktivnih karakteristika od drugih galijuna toga vremena i velike i prostrane dubrovačke karake nazivaju se argosies, a naziv im potječe od ragusies, pridjev od Raguse. Koliko su bili cijenjeni ti dubrovački brodovi najbolje govori to što su Englezi za njih načinili svoj književni izraz – argosy.


Značajke ovog MarisStella montažnog kompleta:

Kobilica i statve izrađene su od punog orahovog drva, kao i svi elementi na palubi i bokovima. Jedra su vezena na tkanini. Konstruktivni elementi rezani su laserom.

Novi projekt sadrži
-nove nacrte; 2 lista dimenzija 900x1000mm svaki
-pozamašnu A4 kolor knjigu uputa za izradu, 186 stranica
-fotogravirane elemente na mjedenoj ploči: 1 ploča debljine 0.5mm
-10 vrsta svijetlih i tamnih konopaca za tekelažu sa svim ostalim pripadajućim elementima
-vezena jedra MarisStella
-još više visokokvalitetnih drvenih materijala
-laserom izrezane elemente na drvenim pločama, 10 ploča

Sav potreban materijal za izradu ove makete nalazi se u montažnom kompletu.

Upute su napisane na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku.


Flota Dubrovačke Republike

Kao izvadak iz prošlosti pripremili smo makete povijesnih rekonstrukcija dubrovačkih brodova muzejske kvalitete. Predstavili smo maleni dio slavne povijesti Dubrovčana u izvanredno osmišljenim maketama, pripremljenim u obliku montažnih kompleta za čije su izrade potrebni različiti stupnjevi stručnosti.

Sve je započelo maketom Dubrovačke karake XVI st. 77,5cm 1:59 , biserom maketara i modelara gospodina Mladena Mitića, maketom dobitnicom cijelog spektra medalja i pehara na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima. Ovaj projekt bio je prvijenac suradnje ovog vrhunskog maketara i MarisStelle. Suradnja se nastavila stvaranjem montažnog kompleta Argosy - dubrovačkog galijuna XVI st. 71,7cm 1:59 , projekta koji nije stekao ništa manja priznanja od svoje starije sestre karake.

Koka dubrovačka XVI st. 65cm 1:48 je izvorno MarisStellin projekt. Opremanje unutrašnjosti makete bio je izniman izazov. U velike je pomogla činjenica da je ovaj brod služio isključivo za prijevoz vitezova i različitih skupocjenih predmeta namijenjenih trgovini.

Uslijedilo je rekonstruiranje od prije poznate makete Dubrovačke galije XVIII st. 78cm 1:75 . Maketa je idealna poveznica naprednih početničkih radova i stepenice naviše. Jednostavna je za izradu i uistinu lijepa.

Iz programa za početnike, 2. stupanj, dvije makete pripadaju dubrovačkim biserima. Obje makete su iz Old Seller programa:
Galijica Dubrovačke Republike XVII st. 57cm 1:95 Old Seller , i
Dubrovačka nava XVI st. 63,1cm 1:63 Old Seller .
Uvrštene u sveobuhvatni tečaj za početnike, ove dvije makete prožimaju nove maketare duhom slavne Dubrovačke Republike od samog početka njihovog rada ...Povezani projekti

Stepenica iznad

Kao poveznicu između maketa koje je jednostavno načiniti i naprednijih radova, predstavljamo Vam čitavu seriju montažnih kompleta koji pripadaju raznim programima MarisStella Model Ship Kits i Old Seller linije. To su radovi koji će Vas, kao maketara koji je osnove brodomaketarstva već savladao, uputiti u samostalan rad zahtjevnijih projekata, ali ipak, koji nisu komplicirani za realizaciju.

Dakle, ''Stepenica iznad'' je program koji je logički slijed u svojevrsnoj obuci brodomaketara koji je savladao početničke tečajeve 1. , 2. i 3. stupanj, te je pripremljen za početak samostalnog rada. Upute u ovim projektima su i dalje detaljne, ali izrada makete zahtijeva i samostalno razmišljanje i planiranje, te znanje čitanja nacrta.

Montažni kompleti koje smo uvrstili u ovaj program, a koji povezuju ostale programe iz našeg asortimana su:

iz programa ''Gospodari Jadrana'', Štilac 61 cm 1:32 ;
iz programa ''Dalmatinske brodice'', Trajta – korčulanski leut 63,8 cm 1:20 ;
iz programa ''Flota Dubrovačke Republike'', Dubrovačka galija XVIII st. 78cm 1:75
i iz programa ''Iliri, gospodari istočnog Jadrana'', Novilara – picenski i liburnski brod iz VI st. prije Krista 69 cm 1:35 .

Sveti Jerolim XVI st. 68 cm 1:75 ostaje kao posebni projekt kojega u svakom slučaju preporučamo svakom srednje osposobljenom brodomaketaru kao vrlo zanimljiv i lijep, jer je to iznimka u čitavom programu MarisStelle. Maketa je to s unesenim umjetničkim dahom poznate hvarske galije koja je definitivno neprocjenjivi biser nastala desetljećima ranije u rukama starog poznatog majstora gospodina Verle.

Napredni radovi

Engleski jezik poznaje točan naziv stupnja osposobljenosti brodomaketara koji je potreban za izradu maketa iz ovog programa. To je Intermediate level . U prijevodu, to bi značilo da maketar treba imati srednji stupanj osposobljenost kako bi bez ikakvih problema realizirao ove makete prema MarisStellinim projektima. To su nadasve unikatni radovi koji su kroz ovu liniju po prvi put predstavljeni svjetskoj javnosti kao montažni kompleti:

HMS Ontario 81 cm 1:48 , ljepotica Britanske kraljevske ratne mornarice 18. stoljeća koja je svoju ulogu odigrala u slavi jezera Ontario u Kanadi;

Bark 'Stefano' 112,1 cm 1:63 , predivna ptica iz dubrovačke luke, iz zapisnika tada prisutnih kapetana;

iz programa ''Gospodari Jadrana'' to su Trabakul 80,9 cm 1:32 , ... Pelig 87,9 cm 1:32 ... i ... Bracera 72 cm 1:32 ;
iz programa ''Dalmatinske brodice'': Pasara 44,3 cm 1:14 , ... Gajeta 48,0 cm 1:14 ... i ... Gajeta falkuša 70,4 cm 1:20 ;
iz programa ''Flota Dubrovačke Republike'': Dubrovačka karaka XVI st. 77,5cm 1:59 , ... Argosy - dubrovački galijun XVI st. 71,7cm 1:59 ... i ... Koka dubrovačka XVI st. 65cm 1:48
i iz programa ''Iliri, gospodari istočnog Jadrana'', Liburna monorema 56,9 cm 1:63 .

Dakako, Sveti Jerolim XVI st. 68 cm 1:75 ostaje kao posebni projekt kojega i u ovom programu preporučamo kao vrlo zanimljiv i lijep rad, kao maketu sa unesenim umjetničkim dahom koja je definitivno neprocjenjivi biser nastala desetljećima ranije.


Marisstella proizvodne linije, programi i tečajevi

U ovom trenutku MarisStella u svojoj ponudi ima tri linije koje proizvodi. To su MarisStella Model Ship Kits , OldSeller i I Start Early proizvodne linije o kojima odmah možete doznati nešto više i otkriti njihov sadržaj.

Dok je cjelokupna ponuda razdijeljena u sedam programa od kojih svaki obuhvaća posebnu grupu rekonstrukcija brodova i brodica, pokrenuli smo i tečaj za početnike razložen na stupnjeve koje početnik sam prakticira sprovodeći ih u praksu slijedeći napisane skripte i upute. Sveobuhvatni početnički tečaj razdijeljen je u 1. stupanj , 2. stupanj i 3. stupanj .

Sedam MarisStellinih programa možete otkriti na slijedećim poveznicama: Dalmatinske brodice Gospodari Jadrana Flota Dubrovačke Republike Sveti Jerolim, poseban projekt s unesenim umjetničkim dahom Iliri, gospodari istočnog Jadrana ... Stepenica iznad Napredni radovi 
 
Credit and Debit Cards:
 
 

 

 

 


 
PayPal Account:
PayPal Account:
marisstellamarisstella@gmail.com