English Hrvatski Italian
We deliver worldwide !
tel: +385 (0)21/544-412 | E-mail

 
MARIS STELLA Kitovi jedrenjaka
TRAJTA - korčulanski leut 63,8cm 1:20
Povratak u galeriju

TRAJTA - korčulanski leut 63,8cm 1:20

Cijena s porezom
Za kupce u EU
Novi projekt
Retro projekt
1772.49 Kn
0.00 Kn
235.25 €
0.00 €
0.00 US$
0.00 US$
Cijena bez poreza
Za kupce izvan EU
Novi projekt
Retro projekt
1417.99 Kn
0.00 Kn
188.20 €
0.00 €
0.00 US$
0.00 US$
Snižena cijena ovog kompleta je 1347,00 Kn za plaćanje kreditnom karticom ili 1279,65 Kn za plaćanje pouzećem, te za uplatu na bankovni račun. Kontaktirajte nas. Snižena cijena određena je isključivo za HR uslijed znatno nižih manipulativnih troškova.
 
 

Fotogalerija

 

Stanovnici otoka Korčule leut nazivaju trata, trakta ili trajta, a za njega postoje još i nazivi barka, lađa, vlahinja, brod i gajeta.

Najveća je jadranska barka koja doseže dužinu i do dvanaestak metara, čija je nosivosti do desetak tona.

Konstruktivne i namjenske sličnosti s gajetom su tolike, da ga je ponekad od nje vrlo teško razlikovati.

Leut se kod nas prvi put spominje u Trogirskim spisima 1617. godine, a do danas se razvio u nekoliko osnovnih oblika, među kojima su najosebujniji korčulanski, betinski i zadarski leuti.

Leut se pri plovidbi više oslanja na jedro nego na vesla, pa je opremljen jarbolom na kojemu se razapinje latinsko jedro.

Trajta je brodica koja je nedvojbeno leut korčulanske gradnje, ali koja ima i nešto od konstrukcijskih karakteristika gajete.

Naziv joj potječe od naziva mreže koja se takvom brodicom vukla. Naime to je vrsta mreže potegače koja se na Korčuli, Smokvici, Lumbardi i Pelješcu naziva trajta, a znači vuči, povlačiti. Dolazi izravno iz latinske riječi tracta, što je ženski rod prošlog pasivnog pridjeva od glagola trahere (vuči). Tako se naziva i skupina ljudi koja s takvom mrežom ribari.

Trajta, ribarska brodica, po prvi se put spominje kao trakta 1734. godine na Mljetu i 1742. godine u Stonu.

Trajta se danas, na žalost, više ne koristi, ali plovi kao rekonstrukcija izvorne brodice.


Značajke ovog MarisStella montažnog kompleta:

Kobilica i statve makete izrađene su od punog orahovog drva, kao i svi elementi na palubi i bokovima. Jedro je vezeno na tkanini. Konstruktivni elementi rezani su laserom.

Projekt sadrži
-nove nacrte; 2 lista dimenzija 900x1000mm svaki
-pozamašnu A4 knjigu uputa za izradu, 128 stranica
-3 vrste konopaca za tekelažu sa svim ostalim pripadajućim elementima
-vezeno jedro MarisStella
-visokokvalitetne drvene materijale
-laserom izrezane elemente na drvenim pločama, 6 ploča

Sav potreban materijal za izradu ove makete nalazi se u montažnom kompletu.

Upute su napisane na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku.
Trajta, a boat from island of Korcula 1/20 Model Ship Kits MarisStella Trajta, a boat from island of Korcula 1/20 Model Ship Kits MarisStella Trajta, a boat from island of Korcula 1/20 Model Ship Kits MarisStella Trajta, a boat from island of Korcula 1/20 Model Ship Kits MarisStella
Dalmatinske brodice

Svijet montažnih kompleta do sada nije imao prilike vidjeti ovakav program, skup najpoznatijih dalmatinskih brodica korištenih kroz minula stoljeća kao osnovno sredstvo rada neumornih ribara koji su na njima ribarili i prevozili dragocjeni teret sa kopna na svoje otoke uz pogon vjetra i teških vesala ... Iste ovakve brodice, u gotovo neizmijenjenom obliku, koriste se još i danas opremljene motorima i nadograđenim kabinama.

Među njima, izdvojili smo dvije makete:
Pasara 44,3 cm 1:14
i Gajeta 48,0 cm 1:14 .
One su kombinacija admiralitetske građe i tehnike oblaganja pregrada letvicama.

Treća, vrlo važna je Gajeta falkuša 70,4 cm 1:20 koju se izrađuje na kalupu i načinjeni trup naknadno oprema sa rebrima i ostalim elementima.

Sve tri makete su izvanredno iskustvo za sve maketare koji dobro znaju kako se oblaže trup jednim jedinim slojem oplate. U konačnici izgledaju u potpunosti jednako kao originali.

Trajta – korčulanski leut 63,8 cm 1:20 je maketa koja odlično povezuje makete početničkog tečaja 2. i 3. stupnja i makete čija izrada je za stepenicu zahtjevnija. Idealna je za upuštanje u samostalni napredniji rad, dok Batelina 34 cm 1:10 pripada programu za početnike sa njegovog samog početka, početničkom tečaju 1. stupnja .


Stepenica iznad

Kao poveznicu između maketa koje je jednostavno načiniti i naprednijih radova, predstavljamo Vam čitavu seriju montažnih kompleta koji pripadaju raznim programima MarisStella Model Ship Kits i Old Seller linije. To su radovi koji će Vas, kao maketara koji je osnove brodomaketarstva već savladao, uputiti u samostalan rad zahtjevnijih projekata, ali ipak, koji nisu komplicirani za realizaciju.

Dakle, ''Stepenica iznad'' je program koji je logički slijed u svojevrsnoj obuci brodomaketara koji je savladao početničke tečajeve 1. , 2. i 3. stupanj, te je pripremljen za početak samostalnog rada. Upute u ovim projektima su i dalje detaljne, ali izrada makete zahtijeva i samostalno razmišljanje i planiranje, te znanje čitanja nacrta.

Montažni kompleti koje smo uvrstili u ovaj program, a koji povezuju ostale programe iz našeg asortimana su:

iz programa ''Gospodari Jadrana'', Štilac 61 cm 1:32 ;
iz programa ''Dalmatinske brodice'', Trajta – korčulanski leut 63,8 cm 1:20 ;
iz programa ''Flota Dubrovačke Republike'', Dubrovačka galija XVIII st. 78cm 1:75
i iz programa ''Iliri, gospodari istočnog Jadrana'', Novilara – picenski i liburnski brod iz VI st. prije Krista 69 cm 1:35 .

Sveti Jerolim XVI st. 68 cm 1:75 ostaje kao posebni projekt kojega u svakom slučaju preporučamo svakom srednje osposobljenom brodomaketaru kao vrlo zanimljiv i lijep, jer je to iznimka u čitavom programu MarisStelle. Maketa je to s unesenim umjetničkim dahom poznate hvarske galije koja je definitivno neprocjenjivi biser nastala desetljećima ranije u rukama starog poznatog majstora gospodina Verle.Povezani projekti

Napredni radovi

Engleski jezik poznaje točan naziv stupnja osposobljenosti brodomaketara koji je potreban za izradu maketa iz ovog programa. To je Intermediate level . U prijevodu, to bi značilo da maketar treba imati srednji stupanj osposobljenost kako bi bez ikakvih problema realizirao ove makete prema MarisStellinim projektima. To su nadasve unikatni radovi koji su kroz ovu liniju po prvi put predstavljeni svjetskoj javnosti kao montažni kompleti:

HMS Ontario 81 cm 1:48 , ljepotica Britanske kraljevske ratne mornarice 18. stoljeća koja je svoju ulogu odigrala u slavi jezera Ontario u Kanadi;

HMS Speedy 93cm 1:48 , još jedna ljepotica Britanske kraljevske ratne mornarice 18. stoljeća. Vrlo poznato i atraktivno plovilo. Jedna od atrakcija u novelama poznatog autora Patrick O´Briana;

Bark 'Stefano' 112,1 cm 1:63 , predivna ptica iz dubrovačke luke, iz zapisnika tada prisutnih kapetana;

iz programa ''Gospodari Jadrana'' to su Trabakul 80,9 cm 1:32 , ... Pelig 87,9 cm 1:32 ... i ... Bracera 72 cm 1:32 ;
iz programa ''Dalmatinske brodice'': Pasara 44,3 cm 1:14 , ... Gajeta 48,0 cm 1:14 ... i ... Gajeta falkuša 70,4 cm 1:20 ;
iz programa ''Flota Dubrovačke Republike'': Dubrovačka karaka XVI st. 77,5cm 1:59 , ... Argosy - dubrovački galijun XVI st. 71,7cm 1:59 ... i ... Koka dubrovačka XVI st. 65cm 1:48
i iz programa ''Iliri, gospodari istočnog Jadrana'', Liburna monorema 56,9 cm 1:63 .

Dakako, Sveti Jerolim XVI st. 68 cm 1:75 ostaje kao posebni projekt kojega i u ovom programu preporučamo kao vrlo zanimljiv i lijep rad, kao maketu sa unesenim umjetničkim dahom koja je definitivno neprocjenjivi biser nastala desetljećima ranije.


Marisstella proizvodne linije, programi i tečajevi

U ovom trenutku MarisStella u svojoj ponudi ima tri linije koje proizvodi. To su MarisStella Model Ship Kits , OldSeller i I Start Early proizvodne linije o kojima odmah možete doznati nešto više i otkriti njihov sadržaj.

Dok je cjelokupna ponuda razdijeljena u sedam programa od kojih svaki obuhvaća posebnu grupu rekonstrukcija brodova i brodica, pokrenuli smo i tečaj za početnike razložen na stupnjeve koje početnik sam prakticira sprovodeći ih u praksu slijedeći napisane skripte i upute. Sveobuhvatni početnički tečaj razdijeljen je u 1. stupanj , 2. stupanj i 3. stupanj .

Sedam MarisStellinih programa možete otkriti na slijedećim poveznicama: Dalmatinske brodice Gospodari Jadrana Flota Dubrovačke Republike Sveti Jerolim, poseban projekt s unesenim umjetničkim dahom Iliri, gospodari istočnog Jadrana ... Stepenica iznad Napredni radovi
 
 
Credit and Debit Cards:
 
 

 

 

 


 
PayPal Account:
PayPal Account:
marisstellamarisstella@gmail.com